Et område med ekstreme kontraster

I den Indiske region ved Himalaya, Ladakh, beskriver de lokale bønder at en mand, der sidder i solen – med fødderne i skyggen både kan opleve solstik og forfrysninger – samtidigt. De enorme kontraster ses også hvis man kigger på skråningerne. På de lavere, sydlige skråninger vokser tropiske arter som bambus, mens de nordvendte skråninger er skovløse og fattige på plantevækst.

En påmindelse og samtalestarter

Vores ur, Himalaya, er designet som en afspejling af de stor kontraster. Den gennemgående træsort er Ibenholt der brydes af den sorte læder og urskiven af bambus. Det er med til at minde dig om hvor vildt et område at Himalaya er.

Men, ved du hvad der sker i Himalaya lige nu?

Bjergkæden Himalaya er sammensat af to ord: hima for sne og laya for bolig, som meget passende sammensættes til ”sneens bolig”. I de over 8.000 meters højde har der samlet sig kæmpemæssige mængder af is, også kaldet gletsjere. Smeltevandet fra disse gletsjere er med til at sikre de omkringliggende landbyer væske til afgrøderne på markerne. De store omvæltninger i klimaet gør at gletsjere er skrumpet så meget, at de giver mindre vand til bønderne i først på foråret og samtidig afgiver alt for meget vand hen over sommeren. Særligt kan forskellen ses på den nepalske side af Mount Everest kaldet Khumbu dalen, hvor en større mængde af 1920ernes is, er blevet til en kæmpemæssig sø.

 

 

Hvor farligt kan det være?

Gletsjersøerne kan bryde jorden under dem og ultimativt kan føre til flodbølger. ”Når en gletsjersø bryder igennem muren af jord, ser man 30-40 meter store klippestykker komme hoppende som tennisbolde ned ad bjerget. Sammen med vand og mudder ødelægger de alt: Afgrøder på markerne, broer, vandkraftværker, huse og trekkingruter “, siger Pradeep Mool fra Icimods afdeling i Kathmandu, Nepals hovedstad. For at sikre sig mod de store mængder vand flere hundrede kilometer oppe, gør man et stort arbejde med at blokere floderne.

Princippet omkring vores ure

Alle urene fra WoodWorld er inspireret af og opkaldt efter områder der er truet af menneskeskabte klimaforandringer. Dette omhandler områder som f.eks. Himalaya, Amazon, Borneo og New Guinea. Produkterne er allergivenlige og træsorterne er FSC certificeret. Desuden er materialerne helt uden kunstige- og giftige stoffer, hvilket ultimativt gør at sortimentet faktisk indånder den samme luft som dig og mig. Når du køber et Wood World produkt, har vi sørget for at du bliver beklædt med et unikt og smukt stykke håndværk, hvor du samtidigt er med til at støtte op om naturen.

 

 

Kilder:

https://www.information.dk/udland/2009/04/himalayas-hoejland-trues-soeskred

http://edition.cnn.com/style/article/ice-stupa-sonam-wangchuk/index.html

http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Asien_generelt/Himalaya

https://www.youtube.com/watch?v=RitQq2PkIeY